1. Sekejap sangat rasanya masa berlalu..Hari ni dah 24 Ramadhan...lebih kurang 8 hari je lagi nak sambut Syawal..aku x sempat buat apa2 lagi..Tahun ni aku rasa Syawal x semeriah dulu. Dengan pelbagai peristiwa yang menimpa..adoiyai... x siok sungguh.. yang paling utama adalah kerana kereta ku di workshop..beraya nek keta orang ni x best. Ye lah kan, feel dia x sama cam naik keta sendiri..

2. Baju raya tahun ni cam x de jer... walaupun ada banyak kain yang aku x hantar jahit lagi mak dah potong, tapi aku bet lah, mesti x jadi baju lagi.. Bila perkara camni jadik, aku start lah membayangkan untuk belajar menjahit..tapi ...bila aku dah masuk K4, Giant, or gi ke jalan TAR dan nampak baju kurung siap yang murah harganya dan boleh tahan designnya, maka terkuburlah sekali lagi cita2 murni aku untuk belajar jahit.. nampaknya mesin jahit mak tu sok memang diwariskan kepada adi lah..(even adi nak siapkan satu baju kurung amik masa sampai 2 tahun...hahahaha). Yang pon awal-awal lagi dah sound aku kata x mo baju raya sebab baju melayu yang elok ada 4 pasang lagi termasuk lah baju masa malam berinai dulu dan juga baju nikah. Aku pernah paksa dia pakai baju melayu hari jumaat gi kerja tapi dia x nak.. Tu sebenarnya nk soh bagi buruk lah baju tu so nanti boleh lah beli baju baru yang warna nya adalah kesukaanku,..huhuhuu..
Dah bape tahun dah ni tema asik lebih kurang...boring betul!!!

3. Kuih raya adalah salah satu lagi subjek penting bila tiba raya ni kan.. of coz lah aku awal2 lagi dah buat kuih raya ..(buat kat kertas tempahan kuih raya cik kiah..hehehehehe).. Yang sound lagi kata jgn order byk2 sbb nanti kuih raya jadi sarapan setiap hari lepas raya..hahahahahaaa.. Actually tahun lepas tat nenas terlebih order plus dengan orang kasik lagi.. tu yang setiap hari kena paksa sarapan tat nenas.. kiranya dia x mo kes tersedak kuih raya pepagi tu terjadi lagi lah... hahahhaaaaaa.. Tahun ni aku order cukup2 untuk mak n mak mertuaku sahaja.. x kosa nk order lebih2.. Lagipon, rumah aku memang x pernah ada orang datang beraya.. Biarpun dah dijemput banyak kali..jiran2 aku x pernah jejak masuk rumah aku nak beraya.. (Save lah jugak gula rumah aku...) (Macam ni punya orang pon ada kan?!!!!)

4. Cuti pon satu hal bila nak dekat raya nih.. Ofis aku cam biasa, memo tak keluar lagi.. Tapi ramai ofismate aku yang dah submit borang cuti.. Ada yang mintak half day Jumaat nih..kalau dapat lah korang... Tapi kali ni ramai yang x sambung cuti sebab cuti raya tahun ni perfect lah kiranya... Memang cukup seminggu beraya.. Tapi x tau lah jugak kan bos aku .. Kalau ada kes yang dijalankan lepas raya ke -3..heheheheeee adalah yang kena kerja ni..tapi rasanya tak kot.... (Nasib baik lah bos x banyak buat litigation matter...hehehehe) Tapi bab cuti ni yang buat kami satu ofis bengang adalah Admin & Account Manager yang macam lais...hampeh... Esok nak cuti raya baru terhegeh2 nak setel bape hari ofis nak bg cuti. dahlah tu pon kena potong cuti tahunan sekali. apa punya sistem dia ni pon aku x tau. Dahlah berkagak, bongok sikit... semua dia je yang betul..patutlah x de pompuan yang nak dia.

5. Yang paling penting ialah, duit raya / gaji.. Macam tahun ni raya adalah seminggu (lebih kurang) sebelum hujung bulan, jadi gaji kiranya dapat awallah.. Ramai orang dah terim agaji dia kerana majikan mereka maklum tentang keperluan2 yang harus disediakan sebelum balik kampung untuk beraya... Cuma aku rasalah..(aku rasa jelah ni....) ofis aku je yang bagi gaji lewat.. Sekali lagi bangang aku yang sekian kali ni aku bagi kat Admin & Account Manager aku... Kalau dah tau duit x cukup lagi untuk bayar gaji..roger lah bos... boleh buat transfer yang sepatutnya..ni ngomel kata ku n senior staff....bongok tahap cipan gendut!!!! Bila senior staff bising kat dia, dia marah bos plak.. Kalau dah bos yang nak kena buat semua, apalah gunanya dia sebagai Account Manager kat ofis tu kan?!! Aku sokong kata seorang anak staff kat sini yg masa tu tgh tercari2 tpt nk praktikal .. katanya .." mak, shira rasa elok lah Bongek (bukan nama sebenar) tu bungkus semua barang dia , letak resign letter je.. keje semua org lain buat.. dia tu asik keluar masuk opis, hisap rokok tulis cek...tu jelah keje dia..biar shira je yg ganti...." Kalau bukan adik Shira ni yg nak ganti adik aku pon boleh....*%^$#*~~!!!!!

6. Kesimpulannya, aku bengkek sebab keta x de nak raya nih, baju raya aku takde lagi sedangkan mak dah belikan baju raya untuk anak lelaki dan menantu dia, gaji x de dan cuti x confirm lagi..... Tapi lepas sedetik tadi, aku insaf dah..heheheeeee....aku tetap bersyukur juga walaupun baju raya cam x kan dapat tahun nih..(sob..sob..sob...) , keta juga tiada tahun nih... Tapi aku tetap nak rasa bengang pasal cuti n GAJI!!!

P/s: Sebab tu lah juga aku bertekad nak buat bisnes dengan bersungguh2 dan jayanya supaya aku x perlu bengang lagi dengan Admin & Account Manager aku..hahahahahaaaaaa... Doakan aku ya..AMIN!!!

Uolss yg baca.. (even 2-3 kerat je pon yg tau blog aku nih...) Aku ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. Selamat bergembira dan sentiasa beringat dan berhati2 di jalan raya...

 
Gua rasa nk lenyek je muka Bongek (buka nama sebenar) tu!!!

Comments

  1. Selamat Hari Raya Emi..
    Maaf zahir & batin. hehe..
    gambar nnt aku bg, x sempat nk label nama2 sume org.
    Balik segamat nnt roger aku eh, insya Allah aku ingat nk pusing beraya umah kawan2 tahun nih..:)

    p/s: jgn selalu wat muka ketat gitu. :p

    ReplyDelete
  2. 1. aku pun xdpt gaji raya kak.. cuti apatah lagi. apa suwey la kita 2beradik ni keje ngn kompeni lais..

    2. aku syak papa ak... err bos kau tu dah kena guna2 dgn si Bongek (mmg nama sbnr) tu. tu yg dia xpecat si tua kutuk tu kan kan..

    ReplyDelete
  3. hajar :muka mmg makin ketat sejak kerja di sinun...huhuhuhuhuu'

    adik : aku pon rasa papa kau..erk..ops..BOS AKU tu dah kena ubat guna2...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

2017

TANCUM

MENCIK MERECIK!