Monday, August 31, 2009

TRAGEDI RAMADHAN

29.08.2009 - Satu lagi tarikh yang tak best untuk aku... Kalau nak,aku juga boleh kata hari malang buat aku..Kalau ingat2 balik memang ngeri... Tapi aku bersyukur sebab aku selamat. Begitu jugak husband aku. Alhamdulilah... Cuba tengok jelah gambar ni.... Cukup menceritakan segala-galanya..
 
erk....
 

Cukuplah 2 pic.... aku x sanggup nak tengok n letak yang lain sebab x sanggup nak mengenangkan peristiwa itu. Semua sekelip mata. In a blink!.. Yang aku ingat objek terakhir yang aku tengok pokok pisang.

Aku gerak balik Segamat Jumaat 28.08.2009 pukul 11mlm dr rumah. Aku rasa kalau balik esok sangat rugi sebab masa nk bersama keluarga tu jadi kurang. Yelah kan nak balik kampung bukan jenguk mak aku jer.. mak mertua pon sama nak kena jenguk... Jadi kalau gerak Sabtu pagi tak puas rasanya nk kelon-kelon dengan mak aku n mak mertua aku..

Malam tu lepas amik Oja singgah rumah mak Sa'diah kat PJ and kurang lebey pukul 12 kitorg gerak lah balik ke Segamat. Sepanjang perjalanan tu aku x rasa ngantuk sebab bergosip dengan Oja. Walaupun Oja banyak kali sangap dah tapi dia tetap layan aku borak. Sampai Melaka, aku drive sebab Yang dah tak tahan sangat mengantuk... Kira ok lah sebab Oja ada teman aku sepanjang jalan tu...

Lepas dah turunkan Oja kat rumah dia di Jementah, aku teruskan perjalanan dengan gembira..sebab dah tak jauh nak sampai Kampung Jawa. Masa tu Yang bangun sekejap dan bukak kan Cashew Nut masin untuk kami makan...Kelajuan aku hanyalah 70 - 80 km/j. Memula bawak laju jugak, tapi lepas ada satu Unser follow dan mencucuk dari belakang, aku pelan kan keta sebab nak soh dia potong. padahal bukan x leh potong pon masa tu, jalan sangat clear..Bodoh punya Unser....

Bila Unser dah potong, dia bedesup dan hilang, kiranya tinggal keta aku jelah... Bila lalu satu tempat iaitu tempat kat mana sedara aku penah kemalangan dulu, aku terpikir camne dia boleh eksiden sebab jalan lepas dari selekoh nak ke UITM tu dah banyak jalan lurus. Tempat sedara aku eksiden tu pon jalan lurus jugak.. Mungkin sebab dia bawak laju lah kot... Pikiran aku terus bermain dengan persoalan eksiden tu, nasib baik aku sedar diri lah kan masa tu dan slow kan kelajuan keta....

Lepas masuk kawasan Lubok Batu tu lebih kurang dalan kul 3pagi, aku nampak, tiang letrik, pokok pisang dan........................
Aku sedar bila Yang panggil nama aku. Aku rasa pedih kat muka sebab kena airbag, nampak asap dan enjin keta mengaum.... Aku panik sebab aku ingat asap yang aku nampak tu adalah sebab keta terbakar...
Masa tu Tuhan je yang tau apa aku rasa. Rupanya asap tu sebab tayar sebelah kanan pecah/meletup dan rim dia bergeser dengan jalan. Pintu pulak tak boleh bukak.. Nasib baik pintu sebelah Yang boleh bukak.

Lutut aku menggeletar bila keluar dari keta. Aku cuma capai handbag aku dan kunci keta dan keluar. Masa aku keluar dari keta tu ada sorang pakcik dan sorang budak lelaki berlari datang ke arah kitorang. Pakcik tu muka dia pucat jugak sebab ingatkan keta terbakar. Dia kata dia dengar bunyi letupan yang kuat. Dan takut ada yang terperangkap dalam keta.

Lepas 5 minit berdiri kat tepi keta tu, aku pusing tengok keta.. Ngeri... Tapi aku sangat bersyukur sebab aku cuma lebam kat tangan dan lutut je.. Yang pon ok cuma skrin henpon kesayangan dia retak jer..... Masa tu perasan aku ialah :-

 1) Bersyukur - sebab kami tak de pape dan Oja x de kat seat belakang.. Juga sebab Totok x balik ngan kitorang

2) Ngeri - sebab masa Yang kejutkan aku tu keta berpusing dan terhentak sebelum berhenti "beraksi".
3) Takut - sebab keta tu adalah "bini" Yang.. Mesti dia marah aku sebab cuai bawak keta dan mengakibatkan bini nya cedera parah .....
4) Serabut dan semak - sebab banyak perkara yang akan dilakukan lepas ni...
5) Sakit sebab tangan aku lebam... heheheheeeeee...

Melihat pada apa yang berlaku, orang-orang yang berhenti kat situ membuat kesimpulan, keta aku tu terbabas ke kanan dan berpusing dua kali setelah menghentam tebing. Tapi semua orang pelik camne keta tu boleh berpusing langgar tebing, siap terhakis tanah, berpusing 2 kali lagi plak tu... Aku pon x de explanation untuk tu.. Orang-orang yang mampir menyaksikan keta tu semua interview aku.. Jawapan aku adalah " Uwek....' heheheheee sampai termuntah aku.......

Lepas 5 minit kejadian dan kami dah ok sikit, baru aku soh Yang tipon bapak.Bukan apa takut mak terkejut kalau  tetiba je tipon... mak tipon aku lepas tu dan aku berjaya cakap dengan tenang... Takut mak pon gelabah nanti.. Mak aku kan lemah jantung...

Yang sangat pelik berlaku pagi itu adalah tetiba je ada towing punya orang dah sampai...Hampeh diorang ni.. Lepas tu ngekor je mana Yang pegi. Bila Yang malas layan dia, dia datang kat aku... dah lah aku serabut lepas eksiden, termuntah, sibuk tanya macam2 kat aku....nasib baik isteri pakcik yang mula2 dtg tu cakap kat apek tu, soh dia runding dengan Yang....terima kasih makcik....... apa ntah lah nama dia... Heheheeeee.. makcik tu kata dia tengah tengok citer Hindustan masa kejadian eksiden tu... nasib baik dah nak habis citer hindustan tu...klakar makcik tu.....!!!! huhuhuhuhuuuuuu

Well, yang pasti, hari tu aku tetap dapat pergi iftar high skul, dapat jumpa kengkawan lama, dapat sakit, dapat kawan baru (makcik hindustan tu) dapat injection..(sakit siut!!!!!!!!) dan dapat pengajaran..... Cuma satu yang aku nak tegaskan...AKU TAK MENGANTUK MASA TUH.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ermmm....pasni cam x boleh balik memalam lagi jer... cam x berani nak pegang stereng pon ada.....
Yang paling penting, Alhamdulilah, aku masih bernafas sampai saat aku tulis ni, dan kami x de pape...
Semoga kami sentiasa dalam peliharaan dan rahmat Allah selalu...AMIN.

Friday, August 28, 2009

PENAWAR H1N1

Alpha Lipid in Tablet


ALPHA LIPID colostrum is the best colostrum available on the market today. It contains only the highest-grade New Zealand cow's colostrum, processed to ensure maximum bioavailability, plus added ALPHA LIPID.
ALPHA LIPID is an exclusive forumla developed by New Image research scientists to make the colostrum more powerful than ever. It enhances solubility (and therefore absorbability) by up to 100%. ALPHA LIPID also helps improve brain and liver function, and helps prevent memory loss.
New Image ALPHA LIPID colostrum is literally nature's first food. The pre-milk liquid provided for all newborn mammals, it is produced before normal milk. It contains literally hundreds of elements and compounds that are vital for health. Cow's colostrum is perfectly suited for human consumption - in fact, it contains up to 20 times more immune factors than human colostrum.
Colostrum has over 200 compounds that work in harmony with your body to achieve a variety of benefits:
  • Boosts natural immunity to disease
  • Helps the immune system to function properly
  • Helps heal the gut and protect the gut from disease
  • Increases lean muscle mass
  • Increases the burning of fat
  • Improves skin texture and elasticity
  • Reduces symptoms of aging
  • Strengthens bones and improves healthy growth
  • Helps improve concentration levels
Dosage:
  • For all-round wellness and vitality, healthy adults and kids can take 2 capsules or chewable tablets first thing in the morning on an empty stomach, with water.
  • People with health challenges should simply increase the dosage until an improvement is felt.
  • There are no negative side-effects associated with taking colostrum, as it is perfectly suited to the mammalian body - and you can take as much as you like!

........... LESS...

Ntah pape... tetiba je dapat SMS kata x dtg xm PTD.. ("samalah kita k. lang...ntah pape jer...)
Every month aku cek x de pon .. Surat uk dtg exam pon x pnh dpt... Dah tu camnelah plak aku nk gi exam sbb venue aku tak tau...


Semak lah semua orang... ntah pape..!!!!
ke aku pon sama sengal?!!!!




..
.....
....

TENSION!!!!!

Tuesday, August 25, 2009

BENGANG - A.K.E.M

1st of all - AKEM tu x de kena mengena dengan luahan aku hari nih...
Tapi bengang tu memang ya...
Skang ni pukul 5.31 pm..dan yang tinggal kat opis ni aku sorang..
Semua orang dah balik.. Semua pakatbalik awal bulan puasa ni sebab nk buka kat rumah, nak masak, nak gi membeli juadah... tapi aku masih kat opis..
Bengang!!!!!!... hari biasa pon aku balik lambat..bulan posa pon aku jugak balik lambat.. hampeh... kena cari keta satu lagi nih..!!!!!
Lagi jadi bengang bila balik rumah nak kena masak lagi.... terus jadi nk marah!!!! (boleh hilang pahala posa nih...)
Nasib......
.
,....
Bengang satu lagi bila orang yang memang busuk hati mengata aku lagi..
"Bos dah bagi balik kul 5 x yah lah tunjuk rajin balik lambat.."
cilakos + lais....!!!!!
Bodoh betul dia nih.. kalau aku balik tumpang dia dh tentu aku balik pon pukul 5 cam dia... SUNTUT!!!!
Tentu2 laki aku amik lambat.. bongok tahap cipan...(kan dah kurang pahala posa aku!!!)
hampeh...

Wednesday, August 19, 2009

Office Lunch

Semalam Bos telah bermurah hati membelanja semua staff lunch kat Restoran Berputar Sri Angkasa... Semalam semua org dah x de mood nk buat kerja dari pagi.. pagi2 lg diorg dh start amik gmbar dalam ofis.. padahal nk gi makan tu pukul 12noon... macam-macam.. yang paling kecoh depa ni lah;


K. Zah a.k.a K.e.y.p.o ... yg baju hijau tu je...yg sebelah tu ok... siap dengan baju yg vogie dia posing habis satu ofis.....



Yang 2 org ni plak, kembar x berapa nk siam... mesti selit kan muka depa at every pic ... pakai tudung pon nk sama...warna je lain.. heheheheee...



yang ni plak... hish.. k. ros (yg depan sekali) mmg makan x berenti ...tengok gambar pon tau.. mcm nk terodok garpu dlam mulut... dia kira org2 yg kecoh jugak lah...the very lah...
yang dua lagi kat belakang tu chambering (masih anak dara, tp sorg x available dah...) macam cover2 tapi kecoh jugak...

Dalam banyak-banyak pic yg aku amik aku paling suka pic ni..


heheheeee... kami memang chumel kan...

Ni lagi satu pic yang aku suka sebab kami nmpak chumel (of coz lah kan...) and nmpak lebih muda..hahahahaaaaaaaa...

September 2018

Yeah..berakhirlah sudah cuti-cuti berangkai bulan September ni... Syok sungguh bercuti sampai rasa nk cuti terus dari bekerja.. Hehehehehe ...